Aikaisemmat uutiset Ylivieskasta prosessihöyryä teollisuudelle
17.2.2017

Ylivieskasta prosessihöyryä teollisuudelle

 

Herrfors tuottaa Ylivieskassa prosessihöyryä, jota hyödynnetään läheisellä rehutehtaalla. Näin kaukolämmön tuottaja ja lähialueen teollisuus hyötyvät toisistaan, toteavat voimalaitospäällikkö Tommi Salo Herrforsilta ja tuotantopäällikkö Pasi Eskola Raisioagrolta.

Herrforsin kaukolämpövoimalaitosta ja Raisioagron rehutehdasta yhdistää Ylivieskassa parin kilometrin mittainen putki. Siirtolinjaa pitkin toimitetaan Herrforsin voimalaitoksessa tuotettua prosessihöyryä rehutehtaalle. Mitä prosessihöyry oikein on ja mihin sitä käytetään?

“Raisioagrolle menevä prosessihöyry on samaa höyryä, jolla tehdään sähköä ja lämpöä. Osa tuotettavasta höyrystä siirretään teollisuuden käyttöön, loput taas käytetään meillä omiin tarpeisiin“, tiivistää voimalaitospäällikkö Tommi Salo Herrforsilta.


Prosessihöyryä käytetään usein elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi maidonjalostuksessa. Ylivieskan voimalaitoksessa tuotettava höyry on elintarvikekelpoista ja sopii hyvin rehun lämpökäsittelyyn, kertoo Salo.


Voimalaitospäällikön työssä Tommi Saloa motivoi hyvä tiimi, toiminnan ja osaamisen kehittäminen sekä työtehtävien vaihtelevuus.


Ylivieskan voimalaitos on vastapainevoimalaitos, jossa tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä höyryn avulla. Voimalaitoksen kattilassa höyrystetään vettä polttamalla jyrsinturvetta, metsähaketta ja teollisuuden puutähdehaketta. Muodostunut höyry tulistetaan eli kuumennetaan sopivaan lämpötilaan. Kun höyry menee teollisuuskäyttöön, sen lämpötila ja paine säädetään ensin sopivalle tasolle. Sen jälkeen höyry siirretään putkea pitkin rehutehtaalle.


Raisioagron rehutehtaalla prosessihöyryä käytetään rehun kypsentämiseen. “Höyry on sähköllä lämmittämistä parempi vaihtoehto, koska höyryn mukana tuleva kosteus on hyödyksi kypsentämisessä”, perustelee Raisioagron tuotantopäällikkö Pasi Eskola. Rehun lämpökäsittelyn ohella pieni osa höyrystä menee kiinteistön lämmittämiseen.


Pasi Eskolalle parasta tuotantopäällikön tehtävässä on työn monipuolisuus, vastuun ja vapauden tasapaino sekä hyvä työporukka.


Raisioagron rehutehdas aloitti toimintansa Ylivieskassa keväällä 2008, ja prosessihöyryä on saatu Herrforsilta tehtaan perustamisesta lähtien. Yhteistyöstä Salolla ja Eskolalla on vain hyvää sanottavaa.


Herrforsin Salo vihjaa, että höyryä riittäisi myös uusille asiakkaille: “Teollisuudessa höyryä tehdään usein edelleen öljyllä. Herrforsin prosessihöyry on edullinen ja kannattava valinta siihen verrattuna, ja meillä on jonkin verran kapasiteettia vapaana.”